Romania, romanii si analfabetismul

Romania se indreapta cu pasi repezi spre analfabetism. Probabil e vina internetului, a prostiei, a ignorantei sau cine mai stie? Important e ca, foarte multi romani nu stiu sa scrie corect din punct de vedere gramatical. Dispar cu desavarsire cratimele, se leaga cuvinte care, pana mai deunazi, se scriau dezlegat… Astazi, de exemplu, am aflat ca nu se mai scrie “nici o”, se pare, ci “nicio”. Exemplu: “nicio persoană fizică şi nicio instituţie nu au fost în stare”.
Ma gandesc eu asa, cu mintea mea proasta, ca “nici”, prezinta negatia si exprima o negatie mai puternica decat “nu”. Cel putin asa am invatat eu la scoala (bazele gramaticii romanesti fiind prin scoala generala). Nu am fost un elev eminent si nu pretind a fi o persoana inteligenta dar chiar ma apuca dracii cand vad analfabetismul dus la extrem (si vorbesc de faptul ca profesori sau nu stiu ce politicieni scriu atat de gresit). Stiu, probabil veti spune ca ma repet, avand un alt articol pe aceeasi tema, dar sincer, nu pot sa ma abtin.
“Se revine la scrierea într-un cuvânt a tuturor formelor pronumelui negativ compus niciunul, niciuna „nimeni” şi ale adjectivului pronominal corespunzător niciun, nicio, care se încadrează într-un întreg sistem la care se aplică de mult aceleaşi reguli.” (conform Academiei Romane, institutul de lingvistica).
Pai haideti, fratilor sa scriem “sau” cand trebuie scris “s-au”, “sar” in loc de “s-ar”, ca doar ne e lene sa tinem cont de reguli. Spunea Lapusneanul: “Prosti, da` multi”. Se pare ca academicienii nostri gandesc la fel: “Prosti, da` multi. De ce sa facem 90% din populatia Romaniei (sau chiar mai mult… sau mai putin.. cine stie?!?) sa invete sa se exprime si sa scrie corect romaneste cand ne e mai usor sa schimbam regulile? Ce conteaza cei cativa care inca mai tin la o scriere corecta?”
Pai bine mai, musiu, da` de asta-mi esti? Fi-v-ar gramatica a dracu` si analfabetismul!
VA RECOMAND SA CITITI SI ARTICOLUL URMATOR: http://valeriu.pinzaru.ro/romania/romania-dragostea-mea/

Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

You may also like